War Horse

Hästen har alltid fascinerat människan och vi har använt dem både för jakt, krig och för nöje. Ja, vi har även flertalet haft en häst som huvudrollsinnehavare i flera olika filmer genom åren. Således blir de kända filmhästarna blir bara fler och fler och nu senast kan vi lägga till namnet Joey från 2011 års film War Horse bland de andra kända hästarna så som Black Beauty, Seabiscuit, Flicka och inte minst vår egen häst Sherdil från den svenska filmen med samma namn.

907577-barbed-wireFilmen War horse är regisserad av Stephen Spielberg och skildrar relationen mellan den unge mannen Albert och hans häst Joey som separeras när Alberts far säljer Joey till krigsmakten. I ett tappert försök att återförenas med sin vän väljer Albert att ta värvning men misslyckas då han är för ung. Filmen fortsätter således att följa Joey till ett träningsläger några mil bort där han blir nära vän med en annan äldre krigshäst och dessa två flygs tillsammans med kompaniet över till Frankrike och krigets front. Väl där övermannas kompaniet av tyska styrkor och hästarna faller således i deras ägo. Dock blir deras sällskap inte långvarigt då två unga tyska soldater deserterar genom att fly på de två hästarna men som historien ter sig blir de upptäckta och arkebuserade för förräderi och hästarna får nu istället leva med en fransk familj innan de återigen hamnar i tyskarnas händer. Väl på andra sidan havet ser vi åter Albert som nu har åldern inne och tar värvning för att hitta sin vän igen och hamnar i ett kompani tillsammans med sin äldre bror och nu får han reda på att hästen är skickad till krigszonen.

Två livskildringar

Filmen avhandlar till lika stor del Joeys livserfarenheter under kriget som Alberts och man får med hjälp av gedigna och verklighetstrogna scener en tydlig känsla för vad de båda behöver utstå under det fasansfulla kriget och Spielberg har utan tvekan gjort en välarbetad och uttänkt film. Så efter att ha sett denna kan man inte annat än att älska hästar om möjligt ännu mer!