Att ha häst kostar

Det är en dröm för många att ha häst att sköta om och rida på. En del drömmer om mysiga ritter ute i tyst vinterskog, andra att hoppa över hinder och ta hem priser. Det som dock är ett faktum är att det är mer eller mindre kostsamt att ha häst. I dag skriver vi dels om detta samt om hur många det är som älskar livet med häst.

 

Young horse closeup

Det kanske är dyrt att äga sin egen häst med allt vad det innebär med skötsel, foder, transporter och veterinärbesök. Men mycket kan göras smidigare än vad man först kan tro, det är smart att hyra en hästlastbil från Torstensons till exempel, det reducerar kostnader och gör att man kan hyra inför tävlingar men inte behöver köpa en helt och hållet ny, dyr, lastbil.

Men vad är det annars som kostar när det kommer till löpande kostnader? Enligt en artikel som vi hittar i Aftonbladet är det allt från stallhyra (om man inte har ett eget), ridhusavgift, hö eller hösilage, strö, kraftfoder, hovslagare, eventuella ridlektioner och sist men inte minst en obligatorisk försäkring. Det som man kan konstatera är dock att det blir betydligt billigare att ta hand om och äga en ponny, än en stor häst. Många stall har billigare hyra till just dessa mindre hästraser, samtidigt som hästen äter mindre mängder foder och hö och gör av med mindre strö. Detta gör att man i stort sett kan halvera kostnadsberäkningen, undantaget hovslagare och ridlektioner.

Många älskar hästlivet

En som så många andra älskar att ha häst och som rider så mycket hon kan hittar vi här, i en artikel i Västerås egna tidning VLT. Det vimlar av särskilt ridtjejer som lever för sin passion, att djupdyka ner i hästlivet med allt vad det innebär. Om man sedan inte har råd med egen häst kan man hyra både häst och ridlektioner på alla möjliga ställen i Sverige, hästfolk finner man nämligen lite var stans.